Ostatnie chwile tylko do 31.07 ! z kodem LATO dodatkowe 10% rabatu na asortyment Villeroy&Boch . Użyj kodu w koszyku.
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Jak pielęgnować naczynia Skeppshult

O NACZYNIACH SKEPPSHULT:
• Powierzchnia naczyń jest jedynie impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana. Jest ona zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład.
• Impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczyń wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używane są w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania ich powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni i naczyń.
• Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się ich podczas dodawania żywności.
• Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.

PIELĘGNACJA:
• Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić naczynie, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie je osusz – umieszczenie na gorącym palniku jest dobrą metodą osuszania.
• Jeśli naczynie nie będzie całkowicie suche, mogą pojawić się na ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że naczynie zostało umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować patelnię olejem.
• Aby to zrobić nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny, co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.

pixel