Porcelana: Co to Znaczy? Poznaj jej historie i rodzaje
Porcelana: Co to Znaczy? Poznaj jej historie i rodzaje
Synonim luksusu i elegancji zastawy stołowej.
Porcelanowe serwisy obiadowe i kawowe od dawna są synonimem luksusu i elegancji. Otaczamy się przecież pięknymi figurkami, pijemy ulubioną kawę w filiżankach, na talerzach jemy codzienne posiłki… W wielu rodzinach porcelanowe zastawy stołowe stają się także elementem pamiątkowym i przechodzą z pokolenia na pokolenie. Część z nas na pewno w swoich domach ma filiżanki porcelanowe po babci czy prababci albo pamięta, jak one wyglądały. Nasi klienci często wspominają niezwykle cienkie filiżaneczki babci, których bali się dotknąć!
Ale czy tak naprawdę wiesz, co to jest porcelana i jak powstaje? A może zastanawiasz się jaki rodzaj porcelany wybrać przy zakupie serwisu obiadowego czy kawowego i masz nie lada problem? To koniecznie przeczytaj do końca – czas na podróż porcelanowym szlakiem zastawy stołowej od narodzin w Chinach aż po pięknie zastawiony stół w Twoim domu!
Historia Porcelanowej zastawy stołowej: od chińskiej tajemnicy do europejskiej manufaktury
Czym jest porcelana ?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co oznacza słowo „porcelana” to już za chwilę wszystko stanie się jasne. Ale zacznijmy od początku… A początkiem były oczywiście Chiny! To właśnie tam około VII wieku wypalano pierwsze porcelanowe naczynia, które zachwycały półprzezroczystością i nie przepuszczały wody – szybko znalazły się więc jako zastawa stołowa na najbogatszych dworach i pałacach.
Sekret produkcji chińskich naczyń porcelanowych
Sekret produkcji chińskiej porcelany był niezwykle strzeżony – ale do czasu…Marco Polo to jego można nazwać europejskim odkrywcą porcelany. A dlaczego? Otóż to właśnie on podczas swojej wyprawy do Chin zachwycił się po raz pierwszy chińskimi wyrobami i serwisami porcelanowymi, które w pamiętniku określił słowem „porcella”. I jak nie trudno się domyślić – od tego słowa powstała nazwa porcelana. A w języku włoskim to słowo oznacza lśniącą muszlę, która przypominała mu białą, błyszczącą powierzchnię naczyń, które zobaczył podczas swojej wyprawy.
Ciekawostka – Kiedy Marco Polo przywiózł do Europy skarby i złoto z Chin, w tym także porcelanę, to papież Bonifacy VIII nie był zainteresowany chińskim wyrobem. Trafiły one w ręce Amadeusza VI Sabaudzkiego, który spokrewniony z Habsburgami szybko rozprzestrzenił „białe złoto” wśród europejskiej arystokracji.
Droga ku produkcji porcelany w europie
Później chińska porcelana zaczęła trafiać Jedwabnym Szlakiem do Europy. Pod koniec XVII wieku Europę pochłonęła „porcelanowa gorączka” – najbogatsi gromadzili chińską porcelanę, która uznawana była za oznakę prestiżu i dobrego gustu. Jej cena zaczęła przewyższać cenę srebra, a serwisy porcelanowe osiągały cenę nawet kilku wsi. I pewnie teraz zastanawiasz się, po co ściągali to z Chin i przepłacali, skoro mogli to produkować sami. I słusznie – mogli, ale nie wiedzieli jak…
Europa odkrywa sekret
Pierwsze europejskie porcelanowe zastawy stołowe
Może będziesz w szoku, ale mamy tu polski wątek! Otóż wielu próbowało, a pomysły były różne, ale nic nie dawało takiego efektu, który zachwycił Europejczyków w chińskich wyrobach.
W końcu się udało – w XVIII wieku Ehrenfried Walther von Tschirnhaus i jego uczeń, który kontynuował pracę po jego śmierci Johann Friedrich Böttger, odkryli technologię produkcji porcelany w Europie! Böttger, który uwaga – był alchemikiem króla Polski i elektora saskiego Augusta II Mocnego – w 1709 roku wyprodukował pierwszą twardą porcelanę i ta data została uznana za początek produkcji europejskiego białego złota. A już w 1710 roku założono pierwszą manufakturę porcelany w Miśni za decyzją naszego króla o nazwie – „Królewsko-Polska i Elektorsko-Saska Manufaktura Porcelany (niem. Königlich-Polnische und Kurfürstlich-Sächsische Porzellan-Manufaktur).
Czy wiesz, że… Ówcześni władcy wierzyli, że porcelana rozpuszcza się lub rozpada po zetknięciu z silną trucizną, więc oprócz walorów estetycznych i uznania, uważali ją niejako za ochronę przed ewentualnym otruciem. Ciekawe, czy faktycznie tak to działało…
Początek serwisów obiadowych z porcelany kostnej
Ale to nie koniec europejskich eksperymentów… Drugą stolicą europejskiej porcelany stała się Wielka Brytania, która niezależnie prowadziła próby odkrycia receptury. Niecałe 40 lat później Thomas Frye w swojej fabryce stworzył pierwszą kostną porcelanę, do produkcji której użył spopielonych kości wołowych, skalenia i kaolinu – stąd do dziś funkcjonująca nazwa – bone china.
Jak Powstaje Porcelana? Sztuka cierpliwości i mistrzowskiej ręki.
Z czego i jak robi się porcelanę ?
Będzie krótko i na temat, bo przecież większość z nas nie będzie produkować porcelany. Ale co nie co warto o tym wiedzieć!
Głównym składnikiem porcelany jest glinka kaolinowa, która jest mieszana w różnych proporcjach ze skaleniem i kwarcem. A następnie rozpoczynają się 3 główne etapy, dzięki którym Ty możesz cieszyć się ulubioną filiżanką!
Po pierwsze mieszanka musi przybrać jakiś kształt, więc dochodzi do formowania talerza, miski, części figurki czy dowolnego elementu. Następnie rozpoczyna się drugi etap, czyli wypalanie! Uformowane wyroby są wypalane w wysokich temperaturach – 920-980°C. W wyniku tego procesu dochodzi do powstania biskwitu, czyli półproduktu, który przez swoją porowatość doskonale pochłania szkliwo (glazurę). Jeśli więc marzy nam się pięknie lśniąca porcelana to musi ona zostać ponownie wypalona po pokryciu szkliwem w jeszcze wyższej temperaturze od 1280 do nawet 1460°C.
Tak powstaje właśnie biała porcelana szkliwiona lub nieszkliwiona. A co z dekorem? W przypadku dekoracji pojawia się kolejny etap, czyli jej naniesienie – może być w formie druku, stempli, natrysków, a także malowane ręcznie, a następnie ponowne wypalenie. I gotowe – cały proces produkcji porcelany w pigułce!
Rodzaje Porcelany: Którą Wybrać?
Znasz już historię, wiesz jak powstaje porcelana to czas na najważniejsze pytanie – jaką porcelanę wybrać!
Musisz wiedzieć, że wyróżniamy 3 rodzaje porcelany:
- Porcelana miękka - wypalana w niższej temperaturze, bardzo cienka i delikatna, a pod światło wydaje się prawie przezroczysta – porcelana chińska była wytwarzana głównie z tego rodzaj,
- Porcelana twarda – niezwykle trwała i wytrzymała, wypalana w wyższej temperaturze. Posiada biało-szary wygląd i małą przezroczystość,
- Porcelana kostna – zawiera dodatek popiołu kostnego, co nadaje jej wyjątkową biel, trwałość, przezroczystość, czyniąc ją luksusową.
Rodzaje porcelany Villeroy & Boch
W przypadku marki Villeroy & Boch wyróżnimy 2 rodzaje porcelany – porcelanę premium oraz porcelanę kostną. Porcelana premium stanowi większą część wyrobów tej marki i cechuje się białym odcieniem i dużą odpornością na pękanie. Natomiast porcelana kostna, która uważana jest za najszlachetniejszą, posiada niezwykły połysk i odcień o wysokim stopniu bieli, a także cechuje się półprzezroczystością. Linia Villeroy & Boch Signature jest stworzona właśnie z porcelany kostnej, a także kolekcja Royal.
Jaką porcelanę wybrać?
Na czym skupić się przy wyborze porcelany.
Tu cię zmartwię – to zależy… A mianowicie od tego, jaki efekt chcesz uzyskać – jeśli marzysz o eleganckim zestawie obiadowym czy kawowym i cenisz sobie cienką, lekką porcelanę oraz wyjątkowy wygląd i połysk– polecamy porcelanę kostną, która doskonale się dla Ciebie sprawdzi.
Jeśli poszukujesz serwisu na co dzień, nie zależy Ci na bardzo cienkiej porcelanie, a jednak marzysz o charakterystycznym połysku i trwałości – możesz zdecydować się na porcelanę premium.
A najlepiej – wybierz kolekcję, która podoba Ci się wizualnie! W końcu ma Ci służyć przez lata, a pamiętaj, że porcelanę ciężko zniszczyć – no chyba, że się stłucze, ale na to też mamy sposób przynajmniej na 6 miesięcy! Opieka od Stłuczeń
Porcelana – inwestycja w elegancję i trwałość
Porcelana dla Ciebie
Od wieków porcelanowe serwisy ,filiżanki czy figurki były synonimem elegancji, luksusu i trwałości. Kiedyś była zarezerwowana jedynie dla najbogatszych, dziś jej cena, choć nadal wysoka, sprawia, że może trafiać na stoły każdego z nas. A dzięki jej trwałości to zakup na lata, który może przechodzić nawet z pokolenia na pokolenie.
Nadal nie jesteś przekonany czy zakup porcelanowej zastawy stołowej to dobra inwestycja? Mogę tylko zapewnić, że po rozłożeniu na stole zrobi efekt wow, który zachwyci nie tylko Ciebie swoim blaskiem, ale także Twoich gości. A kawa z porcelanowej filiżanki, szczególnie z porcelany kostnej, nabiera zupełnie innego znaczenia. Spróbuj, a nie wrócisz już do innej!
Każdy kawałek porcelany ma swoją historię, a może od teraz stanie się również częścią Twojej…