Włoska Trattoria - Ten styl lasagne pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, z którego pochodzą Parmigiano-Reggiano i Ragú ala Bolognese. Składa się z kilku warstw cienkich płatków domowego makaronu przekładanych obfitym mięsem i kremowymi sosami beszamelowymi.
Pikantny bulion z chorizo i pomidorów z fasolą cannellini
Ten pyszny rosół w stylu hiszpańskim jest idealny na rozgrzewający, pikantny obiad. Maczarki do ciasta francuskiego przypominające okruchy stanowią doskonałą alternatywę dla chleba do serwowania.
Jaki jest idealny suflet czekoladowy? Delikatny, lekki, o konsystencji czekoladowej pianki lub musu. Mokry, ale nie płynny (to nie chocolate lava cake ;-). Podobno łyżeczka włożona w środek powinna powoli opadać... Z najprostszych składników, bez dodatku masła i mąki. Nie jest trudny w wykonaniu, wystarczy trzymać się ściśle poniższego przepisu. Pięknie rośnie, nawet do 3 cm ponad ramekin. Należy go podawać natychmiast. Jedna reguła: suflet nie może na nas czekać, to my czekamy na suflet! Wcześniej przygotuj wszystkie potrzebne miseczki, ubijaczki, a składniki doprowadź do temperatury pokojowej. Przeczytaj notkę o prawidłowym ubijaniu białek do otrzymania miękkich wierzchołków ('soft peaks'). Zachwyć swoich najbliższych! >>>>>
Tapas zaczynały się od przekąsek na bazie chleba podawanych w barach w Hiszpanii - chleb kładziono na kieliszki wina, aby zaoszczędzić na talerzach. Z biegiem czasu kreatywność wkradła się do naszych domów i teraz tapas są jedną z najbardziej znanych atrakcji kulinarnych Hiszpanii. Od oliwek po marynowane warzywa, kęsy suszonej szynki i ciekawe sery, smażone kalmary, krewetki i pikantne klopsiki, tapas wyrósł na własną kuchnię. Impreza z przekąskami to wspaniały sposób na zachwycanie gości - nie tylko oznacza to, że przygotowujesz się do kreatywnego gotowania, ale możesz zrobić większość przygotowań dzień wcześniej i jest to świetny sposób na kreatywne przyrządzanie potraw - im bardziej kolorowe miski i półmiski, tym weselej! Impreza z przekąskami to prawie wszystko. >>>>>
Bajeczny tagine w kształcie stożka nie tylko świetnie wygląda - to naprawdę sprytny, skuteczny sposób na powolne gotowanie nawet twardego mięsa, aż stanie się miękkie w ustach. Mimo że taginy były tradycyjnie glinianymi naczyniami używanymi przez tlące się węgle drzewne, połączenie Le Creuset z żeliwną podstawą i kamionkową pokrywą tworzy idealne środowisko do gotowania - żeliwna podstawa zapewnia równomiernie rozprowadzone ciepło, które jest zatrzymywane przez metal, podczas gdy fajne ściany wysokiej kamionkowej pokrywy pozwalają na dodanie najdrobniejszej ilości płynów do surowych składników; Para wytwarzana podczas gotowania skrapla się przed chłodnymi ścianami kamionkowej pokrywy, aby z powrotem spłynąć po delikatnie gotujących się składnikach, utrzymując je soczyste i wilgotne oraz delikatne nawet najtwardsze kawałki mięsa. >>>>>