Klopsiki wieprzowe z tagliatelle inspirowane Skandynawią
Ten włoski przepis na szwedzkie klopsiki inspirowany jest klasycznymi smakami Skandynawii. Ręcznie robione klopsiki wieprzowe osadzone w przepysznie lekkim, ale kremowym, białym winie i sosie bulionowym, który jest posypany świeżym koperkiem i natką pietruszki. Podawany na świeżym tagliatelle jest to posiłek dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
Inspirowane Skandynawią klopsiki wieprzowe
1 łyżka masła
1 duża cebula, bardzo drobno pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka suszonych mieszanych ziół
700g mielonego mięsa wieprzowego
15g świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
15g koperku, drobno posiekanego
100g świeżej bułki tartej
Sól morska i młotkowany czarny pieprz
1 jajko z wolnego wybiegu, lekko ubijane
Białe Wino i Sos Podstawowy
50g masła
100 g mąki
100 ml białego wina
750 ml wywaru z kurczaka / wołowiny
40g galaretki z czerwonej porzeczki
Sól morska i młotkowany czarny pieprz
10 g świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
10 g świeżo posiekanego koperku
100 ml pojedynczego kremu
750g świeżego makaronu
PRZEPIS
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / Wentylator 180 ° C / Znak gazu 6.
Rozpuść masło w 24 cm okrągłej brytfannie Signature od Le Creuset >>>>> na średnim ogniu. Dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę na patelnię i delikatnie smaż przez 4 - 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj zmiażdżony czosnek i mieszane zioła i smaż, ciągle mieszając, przez kolejną 1 minutę. Gdy cebula ładnie zmięknie, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
W dużej misce umieść mieloną wieprzowinę, posiekaną natkę pietruszki, koperek, bułkę tartą i schłodzoną mieszankę cebuli. Dodaj obficie szczyptę soli i młotkowany pieprz przed wlaniem jajka. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki klopsika (ale nie przerabiaj mikstury, w przeciwnym razie twoje klopsiki staną się twarde), zanim podzielisz mieszankę równomiernie na 24 części. Rzuć każdy kawałek mieszanki w dłonie, aby utworzyć 24 okrągłe kulki. Umieść na wyłożonej blaszką blasze i piecz w piekarniku przez 15–18 minut, aż klopsiki będą ładnie zabarwione na zewnątrz.
W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni używanej do smażenia cebuli (doda to dodatkowego smaku sosowi). Ubij mąkę, aby utworzyć zasmażkę. Ciągle mieszając, pozwól mące gotować się przez 2-3 minuty, aby utworzyć pastę. Powoli dodawaj wywar i wino, ciągle ubijając, aby uniknąć soczystego sosu. Gdy mieszanina zgęstnieje, dodaj trochę więcej wywaru. Powtarzaj to, aż wszystkie zapasy zostaną dodane. Wymieszaj galaretkę z czerwonej porzeczki, aby osłodzić. Obficie dopraw solą i pieprzem przed zdjęciem z kuchenki. Wymieszaj zioła i krem, aby zakończyć sos. Umieść klopsiki w sosie, aby się rozgrzały podczas gotowania makaronu.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i włóż na patelnię z klopsikami i sosem. Delikatnie wymieszaj przed podaniem.
UWAGA EKSPERTA
Zwilżyć dłonie wodą lub odrobiną oleju przed formowaniem klopsików - zapobiega to przyklejaniu się mieszanki do rąk.
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.