Włoska zupa warzywna
Włoska zupa warzywna
Ta pyszna włoska zupa jest wzmocniona dużą ilością zdrowych warzyw i makaronu z Orzo.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 min
NIEZBĘDNE NARZĘDZIA:
Garnek żeliwny La Marmite Le Creuset 26 cm dostępny w Salon-Porcelany.pl™ On-Line >>>>>
Chochla z Le Creuset jest idealna do nabierania i porcjowania >>>>>
Talerze obiadowe głębokie Ø22cm >>>>>
SKŁADNIKI
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 cebule, drobno posiekane
6 ząbków czosnku, pokruszonych
140 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki wędzonej
6 łodyg selera, w plasterkach
4 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
4 litry gorącego bulionu drobiowego
15 gałązek tymianku
500g makaronu ryżowego makaronu orzo
350g pomidorów bella
100g posiekanej kapusty
230 g brokułów
Sól morska i pieprz
2 x 400 g puszki fasoli cannellini, odsączone i spłukane
150 g zielonego groszku, do podania
Pesto bazyliowe do podania
Tarty ser parmezan, do podania
Bagietka, do podania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Używając garnka żeliwnego Le Creuset 26 cm, podsmaż cebulę i czosnek w oliwie z oliwek. Dodaj pastę pomidorową, paprykę, seler i marchewkę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Włóż makaron, tymianek, orzo i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 - 15 minut, przykryty, aż do momentu, w którym ugotuje się orzo. Dodaj do zupy pomidory, jarmuż i delikatne brokuły, dopraw do smaku i usuń z ognia.
Podziel fasolę cannellini i groszek między miskami, wlej zupę i posyp tartym parmezanem i skrop pesto bazyliowym.
Podawać ze świeżą bagietką.