Zajadaj się potrawami z marokańskiego Tagine.
2022-11-05
Spakuj paszport, jedziemy do Maroka, gdzie powoli gotowane dania z kurczaka, owoców morza i jagnięciny oraz przystawki pełne smaku są na porządku dziennym! Użyj naszego żeliwnego Tagine Le Creuset, aby wyczarować widoki i zapachy egzotycznych północnoafrykańskich targów przypraw i czerp inspirację z naszych aromatycznych przepisów, które gwarantują zachwyt swoim gościom!
Co to jest Tagine?
Tagine to nazwa nadana tradycyjnemu, stożkowatemu garnkowi ceramicznemu, używanemu do powolnego przyrządzania potraw o tej samej nazwie, czy to kurczaków, jagnięciny, warzyw, czy też zboża. Sam tagine składa się z dwóch części, płaskiego, o niskim, okrągłym dnie, w którym najpierw duszone są warzywa i mięso, oraz stożkowego wierzchołka, który działa jak skraplacz w powolnym procesie gotowania. Całe naczynie pozostawia się do powolnego gotowania w tagine na płycie kuchennej lub w piecu, a gdy naczynie jest gotowe do podania, jest ono podawane do stołu i pokrywka jest usuwana.
Le Creuset Tagine składa się z żeliwnej podstawy i kamionkowego wieczka i może być używany na każdej płycie grzewczej i piekarniku, dzięki czemu jest niezwykle wszechstronny i satysfakcjonujący w kuchni, to niezbędne w kuchni naczynie Le Creuset do gotowania.
Dlaczego gotować z Tagine?
Mniej bałaganu i nieporządku w kuchni
Jest to cud, którego można się spodziewać po jednym naczyniu - użyj go, aby ugotować wszystko, a następnie przynieś go do stołu i podawaj z niego!
Zdrowy
Unikalny proces kondensacji zatrzymuje wszystkie składniki odżywcze ze składników w każdym naczyniu.
Egzotyczna inspiracja
Zachwyć swoich gości smakiem czegoś z dalekich krajów - pamiętaj, aby skompletować odpowiednie przyprawy zanim rozpoczniesz swoją kulinarną podróż!
Gorąco-gotowany smak
Delikatny proces gotowania w tagine oznacza, że jest o wiele więcej aromatu.
Tagine z Le Creuset to idealny symbol dla kuchni, który dzieli miłość Le Creuset do jedzenia, picia i gościnności - w Maroku jest to w zwyczaju - gromadzić się i jeść wspólnie z tagine, używając kawałków pieczywa, aby zebrać się pachnące, pikantne mięso , warzywa i sos.
Samo myślenie o marokańskim jedzeniu wywołuje wizje tego przesiąkniętego ciepłem kraju północnoafrykańskiego, którego kuchnia odzwierciedla różnorodne wpływy kolonizatorów na przestrzeni tysięcy lat. Pomimo długiej i zróżnicowanej historii, obejmującej podboju Fenicjan, a następnie Rzymian, najazdów przez Wandali, a następnie Wizygotów, rządów bizantyńskich i pierwszego podboju muzułmańskiego wybrzeża północnoafrykańskiego, mieszkańcy Berberów w wysokich górach we wnętrzu Maroka pozostali nieposłuszni .
I właśnie od tych Berberów dostajemy tagine, stożkowe naczynie do gotowania i serwowania, które jest dziś wysoko cenione za gotowanie na wolnym ogniu mięsa lub warzyw, aż do momentu, w którym pojawi się tłusty i bogato smakowity gulasz. Ten sam gulasz zwykle pokazuje egzotyczne ślady każdego z najeźdźców Maroka: większość przepisów zawiera przyprawy i suszone owoce, takie jak daktyle lub morele, a także słodko-kwaśne kombinacje smaków, wprowadzone przez Arabów; Maurowie wprowadzili oliwki i cytrusy; żydowscy Maurowie wprowadzili wyrafinowane techniki konserwowania cytryn i pikli, które są tak powszechne ... i lista jest długa.
Bajeczny tagine w kształcie stożka nie tylko świetnie wygląda - to naprawdę sprytny, skuteczny sposób na powolne gotowanie nawet twardego mięsa, aż stanie się miękkie w ustach. Mimo że taginy były tradycyjnie glinianymi naczyniami używanymi przez tlące się węgle drzewne, połączenie Le Creuset z żeliwną podstawą i kamionkową pokrywą tworzy idealne środowisko do gotowania - żeliwna podstawa zapewnia równomiernie rozprowadzone ciepło, które jest zatrzymywane przez metal, podczas gdy fajne ściany wysokiej kamionkowej pokrywy pozwalają na dodanie najdrobniejszej ilości płynów do surowych składników; Para wytwarzana podczas gotowania skrapla się przed chłodnymi ścianami kamionkowej pokrywy, aby z powrotem spłynąć po delikatnie gotujących się składnikach, utrzymując je soczyste i wilgotne oraz delikatne nawet najtwardsze kawałki mięsa.
Można również używać ich na dowolnym typie płyty, w tym ceramicznej, elektrycznej, gazowej i indukcyjnej lub w piekarniku. Wybór jasnych emalii sprawia, że nasze taginy wyglądają tak egzotycznie, jak pyszne posiłki, które w nich robicie.
Zrobić tagine jest łatwe i wymaga bardzo niewiele pracy od kucharza - wszystko co robisz to pakowanie w składniki, pop na pokrywce, a następnie pozwól tagine od Le Creuset wykonać pracę. Oto nasze najważniejsze wskazówki i porady dotyczące sukcesu:
Aby stworzyć autentyczny marokański tagine, powinieneś zaopatrzyć się w te przyprawy:
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.
Co to jest Tagine?
Tagine to nazwa nadana tradycyjnemu, stożkowatemu garnkowi ceramicznemu, używanemu do powolnego przyrządzania potraw o tej samej nazwie, czy to kurczaków, jagnięciny, warzyw, czy też zboża. Sam tagine składa się z dwóch części, płaskiego, o niskim, okrągłym dnie, w którym najpierw duszone są warzywa i mięso, oraz stożkowego wierzchołka, który działa jak skraplacz w powolnym procesie gotowania. Całe naczynie pozostawia się do powolnego gotowania w tagine na płycie kuchennej lub w piecu, a gdy naczynie jest gotowe do podania, jest ono podawane do stołu i pokrywka jest usuwana.
Le Creuset Tagine składa się z żeliwnej podstawy i kamionkowego wieczka i może być używany na każdej płycie grzewczej i piekarniku, dzięki czemu jest niezwykle wszechstronny i satysfakcjonujący w kuchni, to niezbędne w kuchni naczynie Le Creuset do gotowania.
Dlaczego gotować z Tagine?
Mniej bałaganu i nieporządku w kuchni
Jest to cud, którego można się spodziewać po jednym naczyniu - użyj go, aby ugotować wszystko, a następnie przynieś go do stołu i podawaj z niego!
Zdrowy
Unikalny proces kondensacji zatrzymuje wszystkie składniki odżywcze ze składników w każdym naczyniu.
Egzotyczna inspiracja
Zachwyć swoich gości smakiem czegoś z dalekich krajów - pamiętaj, aby skompletować odpowiednie przyprawy zanim rozpoczniesz swoją kulinarną podróż!
Gorąco-gotowany smak
Delikatny proces gotowania w tagine oznacza, że jest o wiele więcej aromatu.
Tagine z Le Creuset to idealny symbol dla kuchni, który dzieli miłość Le Creuset do jedzenia, picia i gościnności - w Maroku jest to w zwyczaju - gromadzić się i jeść wspólnie z tagine, używając kawałków pieczywa, aby zebrać się pachnące, pikantne mięso , warzywa i sos.
Samo myślenie o marokańskim jedzeniu wywołuje wizje tego przesiąkniętego ciepłem kraju północnoafrykańskiego, którego kuchnia odzwierciedla różnorodne wpływy kolonizatorów na przestrzeni tysięcy lat. Pomimo długiej i zróżnicowanej historii, obejmującej podboju Fenicjan, a następnie Rzymian, najazdów przez Wandali, a następnie Wizygotów, rządów bizantyńskich i pierwszego podboju muzułmańskiego wybrzeża północnoafrykańskiego, mieszkańcy Berberów w wysokich górach we wnętrzu Maroka pozostali nieposłuszni .
I właśnie od tych Berberów dostajemy tagine, stożkowe naczynie do gotowania i serwowania, które jest dziś wysoko cenione za gotowanie na wolnym ogniu mięsa lub warzyw, aż do momentu, w którym pojawi się tłusty i bogato smakowity gulasz. Ten sam gulasz zwykle pokazuje egzotyczne ślady każdego z najeźdźców Maroka: większość przepisów zawiera przyprawy i suszone owoce, takie jak daktyle lub morele, a także słodko-kwaśne kombinacje smaków, wprowadzone przez Arabów; Maurowie wprowadzili oliwki i cytrusy; żydowscy Maurowie wprowadzili wyrafinowane techniki konserwowania cytryn i pikli, które są tak powszechne ... i lista jest długa.
Bajeczny tagine w kształcie stożka nie tylko świetnie wygląda - to naprawdę sprytny, skuteczny sposób na powolne gotowanie nawet twardego mięsa, aż stanie się miękkie w ustach. Mimo że taginy były tradycyjnie glinianymi naczyniami używanymi przez tlące się węgle drzewne, połączenie Le Creuset z żeliwną podstawą i kamionkową pokrywą tworzy idealne środowisko do gotowania - żeliwna podstawa zapewnia równomiernie rozprowadzone ciepło, które jest zatrzymywane przez metal, podczas gdy fajne ściany wysokiej kamionkowej pokrywy pozwalają na dodanie najdrobniejszej ilości płynów do surowych składników; Para wytwarzana podczas gotowania skrapla się przed chłodnymi ścianami kamionkowej pokrywy, aby z powrotem spłynąć po delikatnie gotujących się składnikach, utrzymując je soczyste i wilgotne oraz delikatne nawet najtwardsze kawałki mięsa.
Można również używać ich na dowolnym typie płyty, w tym ceramicznej, elektrycznej, gazowej i indukcyjnej lub w piekarniku. Wybór jasnych emalii sprawia, że nasze taginy wyglądają tak egzotycznie, jak pyszne posiłki, które w nich robicie.
Zrobić tagine jest łatwe i wymaga bardzo niewiele pracy od kucharza - wszystko co robisz to pakowanie w składniki, pop na pokrywce, a następnie pozwól tagine od Le Creuset wykonać pracę. Oto nasze najważniejsze wskazówki i porady dotyczące sukcesu:
- Tagine działa zarówno jako naczynie do gotowania, jak i jako naczynie do serwowania. Nie mieszacie jedzenia podczas gotowania, więc starannie ułóż składniki, aby uzyskać atrakcyjną prezentację stołu.
- Dodaj wszystkie składniki - zarówno mięso, jak i warzywa - na początku, a następnie nie przerywaj procesu gotowania, podnosząc pokrywkę, aby sprawdzić jedzenie; rób to tylko po to, aby sprawdzić poziom płynu pod koniec gotowania.
- Jeśli masz mało czasu na przygotowanie, możesz najpierw podsmażyć mięso na brązowo.
- Mniej wody jest potrzebne podczas gotowania w tagine, ponieważ szczyt w kształcie stożka skrapla parę i wraca do naczynia. Jeśli popełniłeś błąd dodając zbyt wiele, będziesz musiał zredukować sos na płycie kuchennej na końcu przed podaniem.
- Bądź cierpliwy - to jest powolnie gotowane jedzenie w najlepszym wydaniu.
Aby stworzyć autentyczny marokański tagine, powinieneś zaopatrzyć się w te przyprawy:
- Imbir - suszony lub świeży
- Suszony kminek - kminek jest tak nieodłączną częścią marokańskiego jedzenia, że zwykle jest podawany jako przyprawa przy stole obok soli i pieprzu
- Kurkuma
- Cynamon
- Papryka i papryczki chilli - szczególnie do dań na bazie pomidorów
- Cynamon
- Szafran
- Mieszanka przypraw Ras l'hanout - wyprodukowane z 20 do 40 przypraw
- Kardamon - zwykle stosowany w mlecznych deserach
- Ziarenka sezamu
- Goździki
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2022