Choinka Pavlova
SKŁADNIKI
Do bezy (należy przygotować 2 partie):
2 x 500g drobnego cukru
2 x 250g białek z wolnego wybiegu
2 x 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 x 2 łyżeczki octu z białego wina
2 x 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do kremu Chantilly:
2 szklanki kremu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki. cukier puder, przesiany
Na sos jagodowy:
500g mieszanych mrożonych jagód
1/4 szklanki cukru pudru
Sok z 1 cytryny
1/4 szklanki wody
Przybranie:
Jagody
Potrzebny sprzęt:
4 x wzmocnione, nieprzywierające prostokątne formy do pieczenia Le Creuset
Papier do pieczenia
Mikser elektryczny,
Worek do szprycowania, gwiaździsta dysza GEFU
Łopatka Le Creuset
WYKONANIE
Przygotowanie tacy i szablon:
4 x wzmocnione nieprzywierające prostokątne formy do pieczenia Le Creuset z papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysuj następujące koła:
Forma 1 - koło 28 cm
Forma 2 - koło 22 cm
Forma 3 - koło 14 cm i koło 10 cm
Forma 4 - koło 18 cm i koło 6 cm
Beza: Zrób 2 oddzielne porcje bezy.
W mikserze elektrycznym z końcówką trzepaczką ubić białka. Stopniowo dodawaj cukier puder po łyżce. Kontynuuj ubijanie, aż mieszanina będzie gęsta, gładka, nie będzie już ziarnista.
Bezę przesiej mąkę kukurydzianą, dodaj ocet i wanilię. Ubijaj przez kolejne 5-10 sekund, aby po prostu połączyć.
Wyjmij bezę z miksera, wyczyść miskę i trzepaczkę i powtórz proces, aby zrobić drugą porcję.
Przymocuj papier do pieczenia do każdej blaszki, umieszczając w każdym rogu niewielką kupkę bezy.
Nałóż łyżką trochę bezy na każde kółko (z wyjątkiem najmniejszego 6 cm). Rozprowadzić nożem, aby uzyskać równą warstwę ok. grubość 1 ½ cm.
Umieść dyszę gwiazdową w worku do wyciskania i napełnij bezą.
Najpierw ułóż bezy w kole o średnicy 6 cm, to będzie wierzchołek drzewa.
Następnie, omijając każdy krążek bezowy, stwórz efekt przypominający sosnę, układając rurki od podstawy, małymi pociągnięciami w górę.
Piec bezę w 120 ° C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 ° C i kontynuuj pieczenie przez 1 - 2 godziny, aż beza całkowicie wyschnie. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć w piekarniku. Przechowuj dyski w hermetycznym pojemniku do 1 tygodnia.
Sos Jagodowy:
Umieść wszystkie składniki w rondlu Le Creuset i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gęste i pikantne. Zmiksuj, jeśli wolisz gładką konsystencję.
Przechowywać pod przykryciem w lodówce do 3 dni.
Krem Chantilly:
Śmietanę ubić na miękkie szczyty, dodać wanilię i przesiany cukier puder. Zużyć natychmiast.
Złożenie:
Umieść największy krążek na podstawce z ciastem Le Creuset Footed Cake Stand, rozprowadź na warstwie kremu Chantilly, nałóż łyżkę lub dwie jagody, na wierzch następnym krążkiem i powtarzaj, aż uzyskasz piękną wieżę. Udekoruj kilkoma jagodami.