Pikantny bulion z chorizo i pomidorami z fasolą cannellini
Ten pyszny rosół w stylu hiszpańskim jest idealny na rozgrzewający, pikantny obiad. "Maczarki" z ciasta francuskiego przypominające okruchy stanowią doskonałą alternatywę dla chleba do serwowania.
SKŁADNIKI
4 długie łodygi selera, pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w plasterki
6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
600g pomidorów winnych
1 kiełbasa chorizo pokrojona w plasterki
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 x całe pomidory koktajlowe z puszki
1 posiekane świeże czerwone chili
1 - 2 litry bulionu drobiowego
3 x puszki fasoli cannellini, odsączone i opłukane
Świeża bazylia do podania
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Szczypce do ciasta francuskiego:
400g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
1 jajko z wolnego wybiegu, ubite
Mak lub czarny sezam do posypania
Sól morska
PRZEPIS
Zupa: Smażyć seler, czerwoną cebulę i czosnek na oliwie w 24 cm okrągłej brytfannie Le Creuset przez 5 minut. Dodać pomidory winne, pokrojone w plasterki chorizo, paprykę i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Usuń około połowy pomidorów i chorizo i odstaw na bok. Dodaj pomidorki koktajlowe z puszki, chilli i 1,5 litra bulionu. Dusić przez 25 minut i doprawić do smaku.
W przypadku dipów rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w nierówne plasterki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ubitym jajkiem i posypać makiem lub czarnym sezamem i doprawić solą morską. Piecz przez 20 minut, aż się zarumienią.
Podawanie: wrzuć fasolę cannellini razem z zarezerwowanym chorizo i pomidorami w blistrach. Podziel na miski. Ciepły bulion zalać chochlą i podawać ze świeżymi liśćmi bazylii i dipami do ciasta francuskiego z pestkami.
UWAGA KUCHARSKA
Spróbuj też rozerwać dobrą mozzarellę i dodać trochę oliwek. Spraw, aby zupa szła dalej, dodając ryż do makaronu...
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.