Quesadilla - meksykański odpowiednik opiekanej kanapki
Quesadilla to meksykański odpowiednik opiekanej kanapki. Wykonany z klasycznych meksykańskich składników, z których wiele można znaleźć w postaci gotowej w supermarkecie. Tortille z miękkiej kukurydzy lub mąki są smarowane fasolą i zwierane tartą mozzarellą, świeżymi plasterkami awokado, pikantną salsą pomidorową, kwaśną śmietaną i liśćmi kolendry, a następnie obrócone na pół, aby zamknąć opieczenie i opiekane na grillu Signature Square Skillet Grill. Ten smaczny tosty stanowi idealną letnią przekąskę.
SKŁADNIKI
4 x tortille z miękkiej kukurydzy lub mąki 20 - 23 cm
8 łyżek konserwowanej meksykańskiej fasoli w puszkach
200g startej mozzarelli
1 duże dojrzałe awokado
Sok z limonki
8 łyżeczek kwaśnej śmietany
2 łodygi świeżej kolendry - zebrane liście
Olej roślinny
Salsa pomidorowa
2 średnio dojrzałe pomidory - pokrojone w kostkę
½ mała czerwona cebula - drobno pokrojona w kostkę
1 łagodna zielona papryczka chilli jalapeño - bez skórki i drobno posiekana
Sok z lime limonki
½ łyżeczki białego cukru
¼ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka grubo posiekanej kolendry
Lub
1 mały słoik pikantnej salsy pomidorowej
PRZYGOTOWANIE
Najpierw zrób salsę, łącząc wszystkie przygotowane składniki w misce, przykryj i odłóż na bok, aby smaki zaparowały.
Rozłóż każdą tortillę 2 łyżkami zapieczonej mieszanki fasoli, pozostawiając czyste krawędzie i rozrzucone na startym serze. Delikatnie dociśnij ser, aby nie spadł po odwróceniu tortilli.
Pokrój awokado na pół i usuń pestkę oraz skórkę. Pokrój każdą połówkę na cienkie plasterki i wyciśnij sok z limonki. Połóż plastry awokado tylko po jednej stronie tortilli z serem.
Dodaj 2–3 łyżki świeżej lub gotowej salsy i 2 łyżeczki kwaśnej śmietany na plasterki awokado na każdej tortilli i zakończ kilkoma liśćmi kolendry.
Posmaruj jedną stronę tortilli tylko fasolą i serem, aby zamknąć awokado, salsę i kwaśną śmietanę, i delikatnie ściśnij krawędzie.
Umieść grill Signature Square Skillet Grill z Le Creuset TUTAJ >>>>> na małym lub średnim ogniu na płycie i pozwól mu się nagrzewać przez kilka minut. Sprawdź temperaturę, zrzucając kilka kropli zimnej wody na gorącą powierzchnię. Jeśli skwierczy, a woda odparowuje prawie natychmiast, jest gorąca i gotowa do użycia. Jeśli woda wytwarza parę i nie ma skwierczenia, podgrzej patelnię jeszcze trochę i powtórz test ponownie. Do chwytania żeliwnych uchwytów przez cały czas używaj rękawicy kuchennej lub grubej szmatki.
Gdy grill będzie gotowy, delikatnie posmaruj go odrobiną oleju roślinnego.
Połóż jedną wypełnioną tortillę na gorącym grillu i gotuj przez 2-3 minuty, odwróć i powtórz po drugiej stronie.
Podczas gotowania użyj płaskiej metalowej szpatułki, aby delikatnie nacisnąć tortillę, najpierw na krawędzie, aby uszczelnić nadzienie, a następnie na górze, aby uzyskać równomierne ślady przypalenia.
W razie potrzeby powtórz z kolejną quesadillą lekko ponownie smarując płytę grilla.
NASZA SUGESTIA
Jeśli chcesz coś innego, spróbuj tortilli pełnoziarnistej wypełnionej twarogiem, wędzonym łososiem i szczypiorkiem lub czegoś słodkiego spróbuj tortilli z mąki wypełnionej masłem orzechowym, karmelowym mlekiem skondensowanym, plasterkami banana i drobnymi kawałkami ciemnej czekolady.
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.