Popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Indii, z jogurtem i świeżym dipem ziołowym i sałatkami warzywnymi. Ten przepis wystarczy, aby wypełnić 4 kieszenie pitta.
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 8 minut
Patelnia grillowa prostokątna Le Creuset o szerokości 30,0cm tutaj >>>>>
Szpikulce do szaszłyków Villeroy & Boch z kolekcji BBQ Passion - metalowe tutaj >>>>>
Kebaby warzywne
Sałatka Cacik
Pitta
INSTRUKCJA
Składniki do kebabów włóż do miseczki i dobrze wymieszaj dłońmi. Podziel na 8 równych kawałków i nałóż na metalowe szpikulce 20 cm.
W przypadku szaszłyków warzywnych polej oliwą z oliwek i trochę przypraw i dobrze wymieszaj. Przełóż warzywa na przemian na kolejne osiem szpikulców 20 cm.
Sałatkę po prostu wymieszaj składniki w misce i dopraw do smaku.
Podgrzej grill przez kilka minut, aż będzie gorący. Po rozgrzaniu lekko nasmaruj go pędzlem do pieczenia. Ułóż 4 kurczaki i 4 szaszłyki warzywne, obracając je co 2-3 minuty, aż ugotują się i ładnie przyrumienią. Utrzymuj ciepło patelni podczas powtarzania grillowania.
Posiekać kolendrę i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Lekko skropić pittę i rozciąć je bok, aby zrobić kieszeń. Wypełnij każdą z nich sałatą. Włóż jeden szaszłyk i jeden kebab warzywny do każdej kieszeni. Posypać pieprzem Aleppo i podawać od razu.
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.
PORADA
Te szaszłyki można również z powodzeniem wykonać z mielonej wołowiny.