Śródziemnomorskie warzywa z kurczakiem
Popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Indii, z jogurtem i świeżym dipem ziołowym i sałatkami warzywnymi. Ten przepis wystarczy, aby wypełnić 4 kieszenie pitta.
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 8 minut
Patelnia grillowa prostokątna Le Creuset o szerokości 30,0cm tutaj >>>>>
Szpikulce do szaszłyków Villeroy & Boch z kolekcji BBQ Passion - metalowe tutaj >>>>>
- 500g mielonego kurczaka (mieszanka piersi i uda jest dobra)
- 25 g jednodniowych bułeczek tartych, namoczonych w 2 łyżkach wody, aby zmiękły
- Sól i czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku, pokruszony
- 1 łyżeczka lekkiej oliwy do gotowania
- 2 dymki, drobno krojone
- 1 posiekany czerwony chili
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 35g posiekane orzechy pistacjowe
Kebaby warzywne
- 8 całych czerwonych pomidorów cherry winorośli
- 8 całych żółtych winnych pomidorków koktajlowych
- 1 paprykę, pokroić na 8 małych kawałków
- 1 żółtą paprykę pokroić na 8 małych kawałków
- 1 małą zieloną i żółtą cukinię, każdą pokrojoną w plastry o grubości 1 cm
- 2 małe czerwone cebule, każda pocięta na 8 małych klinów
- 2 łyżki stołowe do gotowania - oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Sałatka Cacik
- 200g ogórka - drobno pokrojone w kostkę
- 250g jogurtU naturalny w stylu greckim
- 1 ząbek czosnku, pokruszony
- Liście z ½ porcji świeżej mięty, drobno posiekane
Pitta
- 8 pełnoziarnistych chlebów Pitta
- 1 mała sałata klejona, posiekana
- 15g kolendra
- ½ cytryny
- Płatki pieprzu Aleppo
INSTRUKCJA
Składniki do kebabów włóż do miseczki i dobrze wymieszaj dłońmi. Podziel na 8 równych kawałków i nałóż na metalowe szpikulce 20 cm.
W przypadku szaszłyków warzywnych polej oliwą z oliwek i trochę przypraw i dobrze wymieszaj. Przełóż warzywa na przemian na kolejne osiem szpikulców 20 cm.
Sałatkę po prostu wymieszaj składniki w misce i dopraw do smaku.
Podgrzej grill przez kilka minut, aż będzie gorący. Po rozgrzaniu lekko nasmaruj go pędzlem do pieczenia. Ułóż 4 kurczaki i 4 szaszłyki warzywne, obracając je co 2-3 minuty, aż ugotują się i ładnie przyrumienią. Utrzymuj ciepło patelni podczas powtarzania grillowania.
Posiekać kolendrę i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Lekko skropić pittę i rozciąć je bok, aby zrobić kieszeń. Wypełnij każdą z nich sałatą. Włóż jeden szaszłyk i jeden kebab warzywny do każdej kieszeni. Posypać pieprzem Aleppo i podawać od razu.
Salon-Porcelany.pl™ jest salonem firmowym proponującym ofertę Villeroy & Boch on-line oraz w Salonach stacjonarnych. Zapraszamy do odwiedzenia naszych sklepów w których nasi pracownicy, zarażeni pasją pomogą Wam w wyborze, ale również opowiedzą o szczegółach wytwarzania produktów. Dowiecie się również wielu ciekawostek... Dajcie wciągnąć się w pasjonujące rozmowy o rzeczach pięknych ich historii i pochodzeniu. Wkroczcie w pasjonującą i przyjemną atmosferę zakupów. Zapraszamy. >>>>>
Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj >>>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Salon-Porcelany.pl promocjach.
PORADA
Te szaszłyki można również z powodzeniem wykonać z mielonej wołowiny.